Pensioen dga

Historie pensioen in eigen beheer | dga pensioen

Tot 1 juli 2017 kon een directeur-grootaandeelhouder (dga) het pensioen dat hij met zijn eigen B.V. was overeengekomen in eigen beheer houden (het zogenaamde eigen beheer pensioen). Kort gezegd kwam dit er op neer dat zijn B.V. de verzekeraar was van dit pensioen. Het grote voordeel was dat er geen premies betaald hoefden te worden aan een externe pensioenverzekeraar. Hierdoor bleef er meer geld in de B.V. De B.V. had wel de verplichting om het beloofde pensioen uit te gaan keren. Daarom moest er een pensioenvoorziening op de balans worden opgenomen. Men noemt dit de pensioenverplichting. Jaarlijks moet er daarom een actuariële pensioenberekening worden gemaakt om zodoende de actuele pensioenvoorziening te kunnen bepalen. 

Knelpunten pensioen in eigen beheer

In de praktijk bleek dat veel dga's, die hun pensioen in eigen beheer hadden, onvoldoende vermogen in de B.V. hadden zitten om alle pensioenen te kunnen uitkeren. Ook werd de pensioenpot nogal eens gebruikt voor andere zaken dan pensioen (bijvoorbeeld dividend uitkeringen of onzakelijke leningen). Dit was de belastingdienst al jaren een doorn in het oog. De wet- en regelgeving rondom het eigen beheer pensioen is dan ook diverse keren gewijzigd en aangescherpt. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat het eigen beheer pensioen werd afgeschaft.

Afschaffen eigen beheer pensioen | Stopzetten pensioenopbouw

Met ingang van 1 juli 2017 was het voor een dga fiscaal niet langer toegestaan om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Het reeds opgebouwde pensioen moet wel blijven bestaan. Dga's hebben 2,5 jaar de tijd gehad om te bepalen wat zij met het eigen beheer pensioen wilden doen. Hierbij waren er 3 keuzemogelijkheden. 

1. Het opgebouwde pensioen laten staan en regulier afwikkelen (zeg maar niets doen).
2. Het pensioen omzetten in een OudeDagsVerplichting (ODV).
3. De pensioenaanspraak afkopen.

Als het eigen beheer pensioen niet is afgekocht of omgezet in een ODV dan blijven alle oude fiscale spelregels hierop van toepassing. Dit betekent ook dat de pensioenvoorziening jaarlijks in de jaarrekening moet worden opgenomen. Deze pensioenverplichting moet op actuariële grondslagen worden berekend (o.a. rekenrente van tenminste 4% en rekening houden met sterftekans). Hiervoor is een actuariële pensioenberekening noodzakelijk. Wij kunnen deze snel en goed voor u maken.

Oudedagsverplichting (ODV) berekenen

Een van de mogelijkheden was dus om het eigen beheer pensioen om te zetten in een ODV. De oudedagsverplichting kent een opbouwperiode en een uitkeringsperiode. Als het eigen beheer pensioen nog niet was ingegaan en vervolgens werd omgezet naar een ODV dan was de fiscale waarde van het eigen beheer pensioen de startwaarde van de ODV. Jaarlijks moet de B.V. - waar de ODV op de balans staat - zorgen dat deze ODV verplichting wordt verhoogd met een voorgeschreven marktrente. Dit volgt uit artikel 38p, lid 1, Wet LB 1964. In de praktijk betekent dit dat de ODV-verplichting moet worden verhoogd met het u-rendement van het jaar ervoor. Meer hierover leest u in ons nieuwsartikel negatieve marktrente zorgt voor vrijval ODV in 2020 en 2021.

Het ODV-kapitaal moet uiterlijk 2 maanden nadat de dga de AOW-leeftijd heeft bereikt ingaan. Later laten ingaan is fiscaal verboden en leidt tot vervelende fiscale sancties. De uitkeringsduur vanaf de AOW-leeftijd bedraagt 20 jaar. Dit is dus een belangrijk verschil met het ouderdomspensioen dat levenslang werd uitgekeerd.

Het is mogelijk om de ODV-verplichting over te dragen aan een lijfrente-uitvoerder (bank, beleggingsinstelling of verzekeraar). Dit voorkomt dat de ODV-verplichting moet worden verminderd (met het negatieve u-rendement). Bovendien biedt dit veel meer flexibilliteit ten aanzien van het ingangsmoment en de uitkeringsduur. Er zitten wat specifieke haken en ogen aan een overdracht van een ODV. Laat u op dit punt goed voorlichten voordat u verdere stappen zet. Wij helpen u graag.

ODV uitkeren en oprenten

Er gelden specifieke rekenregels voor de ODV. Deze zien onder andere op de manier hoe de uitkering moet worden berekend als ook op de jaarlijkse oprenting. In de praktijk blijkt dat veel mensen dit lastig vinden. Onze pensioenadviseurs helpen u graag bij het berekenen van de fiscaal juiste ODV-uitkering. Ook kunnen zij u de juiste ODV verplichting berekenen. Neem gerust contact op als u hier meer over wilt weten.

Dga pensioen vanaf 2020

De mogelijkheid om in eigen beheer pensioen op te bouwen is voor de dga nu passé. Dit betekent niet dat er voor hun geen mogelijkheden meer zijn om pensioen op te bouwen. Ook kan dit in een aantal gevallen zelfs nog steeds met interessante fiscale voordelen. Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen kan vandaag de dag nog steeds in de vorm van:

1. Pensioen verzekeren via een pensioenverzekeraar.
2. Privé pensioen opbouwen via een lijfrente (verzekeraar, bancair of via een beleggingsinstelling).

Voordelen van fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen zijn:

  • De premies is fiscaal aftrekbaar (meestal tegen een hoog tarief);
  • Uitstel van belasting;
  • Pensioen en lijfrente tellen niet mee voor de vermogensbelasting (box 3);
  • De uitkeringen worden veelal tegen een lager tarief belast;
  • Pensioenopbouw buiten de risicosfeer van de onderneming.

Daarnaast kan een dga natuurlijk gaan sparen of beleggen. De vraag is dan: wat is de beste oplossing sparen of beleggen in privé of juist in de B.V.? Ook kan hij onroerend goed aanschaffen, om zodoende via de huuropbrengst straks inkomen te ontvangen of hopen op een goede verkoopopbrengst van het bedrijf. Risico's kunnen worden afgedekt via een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

DGA pensioen opties

Wat de beste oplossing is hangt af van uw wensen, doelstellingen en mogelijkheden. Als u op zoek bent naar een goed en onafhankelijk advies en alle dga pensioen opties wilt bekijken, maak dan een afspraak met de pensioenexpert van Transparans Pensioenconsultants. Het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek is bovendien gratis.