Wat betekent de Wet toekomst pensioenen (Wtp) voor u als werkgever?

01 april 2025

Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor u als werkgever?

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht. Wat betekent dit voor u als werkgever met een verzekerde pensioenregeling of premiepensioeninstelling (PPI)?

De belangrijkste veranderingen op een rij (een samenvatting):

Alle pensioenen worden premieregelingen

  • De opbouw van pensioen gebeurt voortaan via een zogenaamde beschikbare premieregeling – ook wel premieovereenkomst genoemd - en niet meer via een vaste uitkering; zoals bijvoorbeeld bij een middelloonregeling. De opbouw en het te verwachten pensioen worden hierdoor inzichtelijker. Elke werknemer bouwt een persoonlijke pensioenpot op.

Gelijkblijvend premiepercentage wordt de norm

  • Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen verandert de manier waarop pensioenpremies voor het ouderdomspensioen worden vastgesteld. In de nieuwe situatie ontvangen alle werknemers een gelijk premiepercentage van hun pensioengrondslag, ongeacht hun leeftijd. Dit wordt ook wel een vlakke premie genoemd. De huidige systematiek met een leeftijdsafhankelijke (stijgende) premiestaffel – waarbij de premie toeneemt naarmate de werknemer ouder is – verdwijnt daarmee voor beschikbare premieregelingen.

Nieuwe regels voor nabestaandenpensioen

  • Het partner- en wezenpensioen wordt eenvoudiger en duidelijker. De vaststelling van de hoogte van het partner- en wezenpensioen is niet meer gebaseerd op de diensttijd, maar - heel eenvoudig - een percentage van het salaris van de overleden werknemer. Dit voorkomt grote verschillen tussen werknemers met een korte of lange diensttijd. Ook geldt er een betere bescherming bij baanwissel.

Wat betekent dit voor u als werkgever en wat zijn hierbij de knelpunten?

Overgang van een premiestaffel naar een vlakke premie

  • U moet als werkgever bepalen welke vlakke premie – welk percentage om precies te zijn - u wilt toezeggen aan uw werknemers. De hoogte van deze premie bepaalt de hoogte van het ouderdomspensioen en is dus erg bepalend voor de kwaliteit van de pensioenregeling. De overstap van een leeftijdsafhankelijke premie naar een vlakke premie is financieel en juridisch complex. Met name voor jonge werknemers kan de overstap gunstig uitpakken, terwijl dit voor oudere werknemers veelal nadelig zal zijn. U bent wettelijk verplicht dit nadeel voor oudere werknemers te compenseren. Dit kan via een hoger salaris of via pensioen. Aan beide compensatiemogelijkheden zitten voordelen en nadelen. Onze pensioenadviseurs kunnen u hier meer over vertellen. Ook de communicatie van alle wijzigingen verdient speciale aandacht. Zeker als er ook een ondernemingsraad of pvt bij betrokken moet worden.

Wat spreekt u af met de huidige deelnemers en gaat u gebruik maken van het overgangsrecht?

  • Om de overstap naar een vlakke premie makkelijker te maken kunt u ervoor kiezen om voor bestaande deelnemers het overgangsrecht toe te passen. Bestaande deelnemers – dit zijn deelnemers die uiterlijk voor 1 januari 2028 in dienst zijn gekomen - behouden dan de bestaande leeftijdsafhankelijke premiestaffel. Deze mogelijkheid is opgenomen in de nieuwe pensioenwet. Nieuwe deelnemers, die na de datum waarop de knip wordt gemaakt in dienst komen, krijgen automatisch de vlakke premie. Voordeel hiervan is dat u bestaande (oudere) werknemers niet hoeft te compenseren en het communicatie- en instemmingstraject aanzienlijk eenvoudiger zal zijn. Wel krijgt u te maken met twee verschillende pensioenregelingen voor twee groepen deelnemers.
  • Het toepassen van het overgangsrecht is niet altijd de beste optie. Een algemeen advies is in deze niet te geven. De impact van de nieuwe pensioenregels verschilt namelijk per organisatie en per regeling. Onze pensioenadviseurs verdiepen zich daarom altijd in uw specifieke situatie. Zo kunnen we u adviseren over de oplossing die het beste aansluit bij uw organisatie en uw medewerkers.

Het inrichten van het nabestaandenpensioen (partner- en wezenpensioen)

  • De nieuwe regels voor het nabestaandenpensioen gelden voor alle werknemers, dus ook voor bestaande deelnemers. Er is geen overgangsrecht van toepassing.
  • Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de keuzes die u maakt. Bijvoorbeeld als u een bepaald percentage van het salaris verzekert als partner- en wezenpensioen. Voor bestaande deelnemers kan dit leiden tot een lagere dekking dan zij nu hebben. Deze effecten moeten zorgvuldig in kaart worden gebracht. Als blijkt dat werknemers er op achteruitgaan dan zal er een compensatie moeten worden afgesproken.
  • Let op: als de wijzigingen leiden tot een verslechtering van de pensioenregeling, mag u deze niet eenzijdig doorvoeren. U heeft hiervoor de instemming nodig van de betrokken werknemers of, als er een medezeggenschapsorgaan is, van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

De deadline 1 januari 2028 lijkt ver weg, maar vereist tijdig handelen.

Uiterlijk 1 januari 2028 moet uw pensioenregeling zijn aangepast. U moet als werkgever een transitieplan opstellen waarin uw keuzes met betrekking tot de omzetting naar de WTP worden uitgelegd en vastgelegd. De pensioenuitvoerder zal uw transitieplan (online) beschikbaar stellen aan uw werknemers, zodat ze kunnen nalezen welke keuzes u heeft gemaakt en op basis van welke argumenten.

5 goede redenen om nu al in actie te komen

1. Het maken van de juiste keuzes kost tijd
U kunt geen goede keuzes maken zonder de impact hiervan in beeld te hebben. Dit betekent dat de verschillende opties zullen moeten worden doorgerekend. Ook de (premie) effecten op de lange termijn. Het opstellen van het transitieplan en de afstemming met de deelnemers en de pensioenverzekeraar of PPI is vaak een complex en tijdrovend proces.

2. Zorgvuldige communicatie over de wijzigingen naar werknemers
U gaat een arbeidsvoorwaarde wijzigen. Werknemers moeten dus goed, tijdig en volledig geïnformeerd worden over alle veranderingen in hun pensioen. Neem hiervoor de tijd. Goede communicatie voorkomt onrust en vragen achteraf.

3. Mogelijke compensatie vraagt afstemming en budget
Als u overstapt naar een vlakke premie, kan compensatie nodig zijn voor bepaalde medewerkers. Dit moet goed worden doorgerekend én begroot. Ook moeten de betreffende medewerkers hier goed over worden geïnformeerd.

4. Aanpassing juridische documenten en contracten
Het pensioenreglement, de uitvoeringsovereenkomst met de verzekeraar en de arbeidsovereenkomsten moeten worden aangepast. Dit alles moet goed en zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Door hier tijdig mee te beginnen voorkomt u dat u in tijdnood raakt of dat de pensioenuitvoerders te laat in actie komen.

5. Drukte bij uitvoerders en adviseurs naarmate deadline nadert
Wij verwachten dat in 2027 - het laatste jaar van de overgangstermijn- de wachttijden bij pensioenuitvoerders, pensioenverzekeraars en adviseurs extreem gaat oplopen. Hier wordt door de beleidsbepalers ook al aandacht voor gevraagd. Vroeg starten geeft ruimte en rust. De pensioenadviseurs van Transparans staan klaar om u te helpen.

Transparans helpt u bij elke stap in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel

Als ervaren en gespecialiseerde pensioenadviseur ondersteunen wij u bij alle aspecten rond de aanpassing van uw pensioenregeling aan de Wet toekomst pensioenen. Van inhoudelijk advies tot maatwerkcommunicatie richting uw medewerkers en een zorgvuldig begeleid instemmingstraject; bij Transparans bent u in goede handen.

Wilt u meer weten of een vrijblijvende afspraak maken? Neem gerust contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter. Wij denken graag met u mee.

Dit nieuwsbericht is opgesteld naar de situatie per 1 april 2025

Contact Contact
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees het hier.