Wat is een gouden handdruk stamrecht?
Een gouden handdruk stamrecht is een stamrecht dat is ontstaan uit een ontslaguitkering. Het wordt ook wel loonstamrecht genoemd. Tot 2014 bestond er een zogenaamde "stamrechtvrijstelling" voor ontslagvergoedingen. Dit hield in dat iemand die werd ontslagen, de ontslagvergoeding – ofwel gouden handdruk – kon omzetten in een stamrecht. Hierdoor kon de belastingheffing worden uitgesteld: niet de ontslagvergoeding zelf werd belast, maar de periodieke uitkeringen die voortkwamen uit het stamrecht.
In veel gevallen koos men ervoor om een B.V. op te richten, de zogenaamde stamrecht BV, om het stamrechtkapitaal in onder te brengen. Voor stamrechten die al vóór 2014 zijn ontstaan, geldt overgangsrecht. In het vervolg leest u welke mogelijkheden u hebt met een gouden handdruk stamrecht en welke aandachtspunten hierbij voor u van belang zijn.
Gouden handdruk stamrecht en de belastingdienst
Als uw ontslaguitkering is omgezet in een gouden handdruk stamrecht, dan kunnen wij drie verschillende situaties onderscheiden:
1. Directe uitkering: Het stamrecht wordt direct uitgekeerd in de vorm van periodieke uitkeringen.
2. Uitgestelde uitkering: Het stamrechtkapitaal wordt uitgesteld en jaarlijks verhoogd met de afgesproken rente.
3. Een combinatie van beide: Dit is een mix van directe ingaande- en uitgestelde uitkeringen.
De B.V. fungeert hierbij als verzekeraar van het stamrecht en moet jaarlijks de stamrechtverplichting als schuld opnemen in de balans. Bij de waardering van een stamrecht is het van belang om eerst vast te stellen of het gaat om een ingegaan stamrecht (een zogenaamd zuiver stamrecht) of een uitgesteld stamrecht (ook wel gericht stamrecht genoemd).
Uitgesteld stamrecht
Bij een uitgesteld stamrecht wordt het stamrechtkapitaal jaarlijks verhoogd met het rentepercentage dat in de stamrechtovereenkomst is vastgelegd. Het is belangrijk om hier niet zomaar van af te wijken, aangezien dit niet als zakelijk wordt beschouwd en fiscale consequenties kan hebben. De Belastingdienst houdt hier streng toezicht op en eist dat de directeur-grootaandeelhouder en de B.V. zakelijk handelen en dat de fiscale regels gevolgd worden.
Ingegaan of zuiver stamrecht
Een ingegaan stamrecht, of een zuiver stamrecht (dit is een stamrecht waarvan de ingangsdatum en de hoogte van de periodieke uitkeringen al zijn vastgelegd maar welke nog niet is ingegaan), moet jaarlijks actuarieel worden gewaardeerd. Dit is een wettelijke verplichting die voortkomt uit artikel 3.29 van de Wet IB 2001. Actuariële waardering is essentieel om ervoor te zorgen dat de stamrechtverplichting correct wordt weergegeven in de balans om zodoende eventuele fiscale risico's te vermijden.
Belang van zakelijk handelen
De Belastingdienst let scherp op de naleving van de fiscale spelregels bij stamrechten. Het is cruciaal dat de waardering en uitkeringen van het stamrecht op zakelijke grondslagen plaatsvinden, om problemen zoals naheffingen of boetes te voorkomen. Transparans Pensioenconsultants kan u ondersteunen bij het naleven van deze regels en het correct waarderen van uw stamrecht, zodat u geen onnodige risico's loopt.
Met de juiste begeleiding kunt u ervoor zorgen dat uw gouden handdruk stamrecht correct wordt uitgevoerd en dat u voldoet aan alle fiscale verplichtingen. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!