Pensioen in eigen beheer

Welkom bij dé specialist voor een actuariële pensioenberekening (pensioenvoorziening eigen beheer)

Met meer dan 25 jaar ervaring zijn wij de onbetwiste specialist op het gebied van pensioen in eigen beheer voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) en actuariële pensioenberekeningen. Ons team biedt deskundig advies en voert alle benodigde actuariële pensioenberekeningen uit met de hoogste precisie en zorg. Voor dga's die hun pensioen optimaal willen regelen, zijn wij de ideale partner. Bij ons vindt u alle expertise en ondersteuning op het gebied van pensioen in eigen beheer. 

Pensioen DGA in de BV

Tot 1 juli 2017 konden dga's hun pensioen opbouwen in de eigen BV. Deze regeling bood veel flexibiliteit en controle over de pensioenopbouw. Een cruciaal onderdeel van het pensioen in eigen beheer is de jaarlijkse actuariële waardering. Hierbij wordt het opgebouwde pensioen op een gestandaardiseerde manier gewaardeerd. Deze verplichting is wettelijk vastgelegd en heeft gevolgen voor zowel de te betalen vennootschapsbelasting als de jaarrekening van de BV. Voor alle dga's die nog pensioenaanspraken in de eigen BV hebben staan blijft de actuariële waardering een belangrijke verplichting.

De pensioenadviseurs van Transparans zijn dé experts voor pensioenadvies en actuariële pensioenberekeningen voor de dga's. Met een schat aan ervaring zijn wij uw betrouwbare partner voor al uw vragen en berekeningen rondom het pensioen in de eigen BV. 

WAAR BENT U NAAR OP ZOEK?

  U hebt snel een actuariële pensioenberekening nodig?
  De pensioenvoorziening voor de jaarrekening moet worden berekend?
✓  Uw eigen beheer pensioen wordt vervroegd of uitgesteld en hebt een pensioenberekening nodig?
✓  U hebt een vraag over eigen beheer pensioen?
✓  De belastingdienst stelt u vragen over uw eigen beheer pensioen en u hebt hulp nodig?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Op het gebied van eigen beheer pensioen en actuariële pensioenberekeningen mogen wij ons gerust dé experts van Nederland noemen. Wij vinden het een eer om u ook te mogen helpen.

Hoe vraag ik een actuariële pensioenberekening eigen beheer aan?

25+ jaar toonaangevend in actuariële pensioenberekeningen

Transparans Pensioenconsultants is dé specialist op het gebied van de actuariële berekening pensioen en het opstellen van juridische documenten rondom pensioen in het algemeen en het dga pensioen in het bijzonder. Wij hebben hier ruim 25 jaar ervaring mee en vele accountants, belastingadviseurs, directeur-grootaandeelhouders, ondernemers, advocaten of boekhouders weten ons te vinden. Ook u helpen wij graag. Neem nu vrijblijvend contact met ons op!

Uw garantie: ✓Snel Geleverd ✓Laagste-Prijs-Garantie ✓Achteraf Betalen

Snel een eigen beheer pensioenberekening nodig?

U bent bezig met de jaarrekening en komt tot de ontdekking dat u de actuariële pensioenvoorziening voor het eigen beheer pensioen nodig hebt. De pensioenvoorziening moet immers tegen de actuele waarde in de balans worden opgenomen. Ofwel u zit te springen om een actuariële eigen beheer pensioenberekening. Dan heb je natuurlijk geen tijd en zin om dagen te wachten. Wij snappen dit. Daarom streven wij ernaar om de actuariële pensioenberekening binnen 24 uur bij u aan te leveren.

Zo treedt er geen onnodige vertraging op bij het opstellen van de jaarrekening. Dus: snel de actuariële pensioenberekening nodig? Of het nu gaat om een berekening van 2022, 2021 en langer terug. Geen probleem wij maken ze snel en goed. Twijfel niet langer en schakel ons in of laat een terugbelverzoek achter. 100% tevredenheidsgarantie.

Alle aandachtspunten en tips eigen beheer pensioen voor u verzameld

Alles over de aandachtspunten die gelden voor het pensioen in eigen beheer, de actuariële pensioenberekening 2023, de pensioenvoorziening 2023 en de mogelijkheden in 2024 leest u in onze nieuwsspecial pensioen in eigen beheer 2023.
 

Wij hebben de meest gestelde vragen (met antwoorden) over actuariële pensioenberekeningen voor u op een rij gezet

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen voor u verzameld. Natuurlijk krijgt u van ons ook de antwoorden. Staat uw vraag er niet bij of hebt u behoefte aan aanvullende informatie? Neem dan even contact op met Ernst Strengers FFP. Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 074-2550345.

Ook voor alle ODV-berekeningen kunt u een beroep op ons doen.

✅ Onze telefonische helpdesk is op werkdagen bereikbaar. Per mail of contactformulier bereikt u ons 7 dagen per week en 24 uur per dag.

Deze vraag wordt ons regelmatig voorgelegd als het bijvoorbeeld gaat om een pensioen dat in eigen beheer wordt gehouden. Wij hebben hier onlangs nog een uitgebreid nieuwsbericht over gepubliceerd. Meer hierover leest u hier.

In theorie kan iedereen een actuariële berekening maken. In essentie wil je op de berekeningsdatum weten hoeveel kapitaal je nodig hebt om de overeengekomen periodieke pensioen- lijfrente- of stamrechtuitkering te kunnen uitkeren. De term actuarieel wil zeggen dat je rekening houdt met rente en sterftekansen (of overlevingskansen). Je dient kennis te hebben van de uitgangspunten die je moet toepassen bij de berekening. Zo gelden voor een fiscale pensioenberekeningen weer andere uitgangspunten dan voor een commerciële pensioenberekening. Daarbij moet je in principe uitgaan van de meest recente overlevingstafel die door het CBS is gepubliceerd. Niet iedereen beschikt hierover en kan hiermee overweg.

Daarom worden dit soort berekeningen eigenlijk nooit handmatig gemaakt maar wordt gebruik gemaakt van geavanceerde software. Deze is helaas niet gratis op internet verkrijgbaar. Zelf aanschaffen is voor slechts een paar berekeningen per jaar vaak te kostbaar (reken op zo'n € 500 per jaar voor goede software). Veel accountants, belastingadviseurs, boekhouders, directeur-grootaandeelhouders of advocaten besteden dit soort berekeningen dan ook uit. Bijkomend voordeel is bovendien dat als je vragen krijgt van de belastinginspecteur je een specialist achter je hebt staan die je kan helpen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor al uw actuariële pensioen- stamrecht en lijfrenteberekeningen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

In geval wij al eerder een actuariële pensioenberekening, lijfrenteberekening of stamrechtberekening voor u hebben gemaakt - en de situatie is niet gewijzigd - dan zal uw investering lager zijn dan in het geval u een hele nieuwe situatie aan ons voorlegt. Wij moeten bij nieuwe situaties immers eerst een reconstructie maken van de situatie zodat wij precies weten wat wij moeten gaan berekenen. De berekening moet namelijk aansluiten bij de pensioenovereenkomst, stamrechtovereenkomst of lijfrenteovereenkomst. Vooral bij pensioenberekeningen heb je vaak te maken met indexatiebepalingen. Deze moeten worden toegepast en doorberekend.

U hebt al een actuariële pensioen- lijfrente of stamrechtberekening vanaf 99 euro*. Afhankelijk van de complexiteit en het voorwerk rekenen wij zo tussen de 99 en 200 euro - te vermeerderen met 21% btw - voor deze werkzaamheden. U ontvangt dan de actuariële berekeningen met uitgebreide toelichting per mail. Wij berekenen standaard de fiscale voorziening, de RJ (best estimate) voorziening alsmede de commerciële voorziening volgens de "benaderde marktwaarde methode" van de fiscus. Na afloop ontvangt u van ons een gespecificeerde factuur. Wist u dat u de kosten voor het maken van dit soort actuariële berekeningen als aftrekpost kunt meenemen voor de vennootschapsbelasting? 
*tarief voor cliënten waarvoor wij al eerder een berekening hebben gemaakt.

✅ Als u vooraf een exacte prijs wilt weten dan kunt u even contact opnemen met Ernst Strengers. Telefoonnummer: 074-2550345 of e.strengers@transparans.nl

Antwoord:
Bij het uitkeren van dividend door een BV met een pensioenverplichting in eigen beheer gelden specifieke aandachtspunten. Het belangrijkste is dat getoetst moet worden of de BV voldoende vermogen overhoudt om de pensioenverplichtingen in de toekomst te kunnen nakomen. Dit betekent dat een dividenduitkering alleen mag plaatsvinden als het resterende vermogen voldoende is om de pensioenverplichtingen te dekken. Een actuariële pensioenberekening is daarbij essentieel om de omvang van de pensioenverplichting nauwkeurig en juist vast te stellen.

De Belastingdienst heeft hierover een vraag & antwoordbesluit gepubliceerd. Hierin is vastgelegd dat de BV altijd een toets moet uitvoeren vóór het uitkeren van dividend, om zo te voorkomen dat de pensioenverplichting in gevaar komt. Als er toch dividend wordt uitgekeerd terwijl dit volgens de regels van de belastingdienst niet zou kunnen dan zijn de fiscale sancties extreem. De volledige commerciële waarde van de totale pensioenaanspraak wordt dan ineens belast (progressief tarief) en bovendien is men 20% revisierente verschuldigd. Een reden te meer om hier zorgvuldig mee om te gaan. Het besluit geeft verdere richtlijnen voor de vereiste berekening en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een dividenduitkering toe te staan. Wij helpen u graag met de juiste actuariële pensioenberekening. Neem nu contact met ons op. 

Sinds 2017 is het niet langer toegestaan om nieuw pensioen op te bouwen in de eigen B.V. Dit noemt men eigen beheer pensioen. De pensioen B.V. is dus geen optie als u nu besluit om als dga pensioen te gaan opbouwen. Dit neemt niet weg dat er voor u - als directeur grootaandeelhouder - nog steeds interessante mogelijkheden zijn om pensioen op te bouwen waaraan de fiscus meebetaalt. 

Zo kunt u met uw B.V. een verzekerde pensioenregeling overeenkomen. Ook lijfrente is een erg interessante manier om aanvullend pensioen op te bouwen. Hierbij hebt u verschillende opties. Zo kunt u kiezen voor een bancaire oplossing of een verzekerde oplossing. Ook behoort de beleggingslijfrente tot de mogelijkheden. Wat de meest geschikte variant voor u is zal mede afhangen van uw wensen, doelen en risicobereidheid. Onze pensioenadviseurs kunnen u hierbij helpen.  

Jazeker. Ook voor alle soorten van pensioenschadeberekeningen bent u bij ons aan het juiste adres. Of het nu gaat om pensioenschade bij ontslag, pensioenschade bij letselschade, pensioenschade in verband met een schadeclaim of anderszins.

Om een goede pensioenschadeberekening te kunnen maken is zowel pensioenkennis nodig als actuariële kennis. De pensioenconsultants van Transparans beschikken natuurlijk over beide vaardigheden.

Meer weten of een pensioenschadeberekening bestellen? Laat een terugbelverzoek achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

In geval van een scheiding, waarbij de DGA zijn pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd, is deze soms verplicht om het pensioendeel dat toekomt aan de ex-echtgenoot af te storten bij een externe pensioenverzekeraar. In 2007 heeft de Hoge Raad bepaald dat de DGA een zorgplicht heeft om het pensioen van zijn of haar ex veilig te stellen. Afstorten is derhalve de hoofdregel. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op van toepassing (bijvoorbeeld: financieel onvermogen en postrelationele solidariteit). 

Berekening pensioenhoogte en pensioenwaarde bij scheiding

Hierbij spelen feitelijk twee berekeningsvragen, te weten: (1) wat is de hoogte van de pensioenaanspraken die de ex toekomt? en (2) wat is de waarde van deze pensioenaanspraken?

(1). Als de DGA in gemeenschap van goederen is gehuwd en er in het echtscheidingsconvenant geen aparte afspraken zijn gemaakt over het pensioen dan geldt momenteel nog de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet Vps). Aan de ex komt dan toe: 50% van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd en 100% van het partnerpensioen (dus ook de voorhuwelijkse periode telt hier mee). Tip: bekijk ook of er ten aanzien van deze pensioenen nog afspraken zijn gemaakt over toeslagverlening (bijvoorbeeld aanpassing aan de prijs- of loonindex of stijging met een vast percentage). Deze afpraken kunt u terugvinden in de pensioenovereenkomst (pensioenbrief). Zijn er huwelijkse voorwaarden gemaakt waarbij afwijkende afspraken zijn gemaakt over de verdeling van pensioen dan zal men hier dienovereenkomstig naar moeten handelen.

(2). Als de hoogte van de pensioenaanspraak is vastgesteld moet het deel dat de ex toekomt in principe worden afgestort bij een professionele verzekeraar. Overigens is het ook mogelijk om de verplichting over te dragen aan de vennootschap van de ex. In geval van een professionele pensioenverzekeraar ontvangt de DGA - of beter gezegd de B.V. waar de pensioenverplichting is ondergebracht - een prijsopgaaf van de pensioenverzekeraar. Ofwel wat kost het om de verplichting van de pensioenaanspraak, dat toekomt aan de ex, over te dragen aan de pensioenverzekeraar. Dit is iets totaal anders dan de fiscale pensioenverplichting zoals deze in de jaarrekening staat. Ook de RJ berekening geeft geen goed beeld van de zakelijke prijs in de markt. De B.V. zal de koopsom moeten betalen aan de pensioenverzekeraar. Wordt het pensioendeel voor de ex afgestort naar de vennootschap van de ex dan moet de 'waarde in het economisch verkeer' worden berekend. Hiervoor gelden andere rekengrondslagen dan voor de fiscale pensioenberekeningen. Dit is echt werk voor een pensioenexpert. 

Hebt u behoefte aan aanvullende informatie, advies of actuariële berekeningen? Bel of mail ons dan gerust.

Pensioen dga

Historie pensioen in eigen beheer | DGA pensioen

Tot 1 juli 2017 konden directeur-grootaandeelhouders (DGA's) hun pensioen in eigen beheer opbouwen via hun eigen pensioen BV. Dit betekent dat de pensioenuitkeringen werden verzekerd door de eigen BV, waardoor geen premies betaald hoefden te worden aan een externe verzekeraar. Zo bleef het geld beschikbaar binnen de BV. De BV had echter de verplichting om het opgebouwde pensioen uit te keren en moest daarvoor jaarlijks een pensioenvoorziening op de balans opnemen. Men noemt dit de pensioenverplichting. Jaarlijks moet er daarom een actuariële pensioenberekening worden gemaakt om zodoende de juiste en actuele pensioenvoorziening te kunnen bepalen. 

Wanneer bent u dga voor de Pensioenwet?

Voor de Pensioenwet wordt iemand aangemerkt als dga als hij of zij voldoet aan de volgende voorwaarden:

1. Aandelenbezit: Direct of via bijvoorbeeld een holdingconstructie bezit de persoon minimaal 10% van de aandelen.
2. Besluitvormingscontrole: De persoon heeft feitelijke zeggenschap binnen de onderneming, via stemrechten in de algemene veragdering van aandeelhouders.
3. Houder van certificaten van aandelen: Uitgegeven door tussenkomst van een administratiekantoor (STAK) waarvan hij of zij voor tenminste 10% in het bestuur is vertegenwoordigd. Ook hierbij geldt de eis dat aan de aandelen stemrecht moet zijn verbonden in de aandeelhoudersvergadering. 

Als iemand aan deze voorwaarden voldoet, wordt hij of zij als dga gezien voor de Pensioenwet en valt daarmee buiten de standaard pensioenregels voor werknemers.

Knelpunten bij pensioen in eigen beheer

In de praktijk bleek het voor veel dga's vaak lastig om voldoende vermogen in de BV op te bouwen om hiermee alle pensioenverplichtingen te dekken. In veel gevallen werd de pensioenpot gebruikt voor andere doeleinden, zoals dividenduitkeringen of leningen. Dit leidde tot problemen en dit was de Belastingdienst een doorn in het oog. Door de complexiteit en het oneigenlijke gebruik is de regeling voor pensioen in eigen beheer uiteindelijk afgeschaft.

Afschaffing pensioen in eigen beheer | Stopzetten pensioenopbouw

Per 1 juli 2017 werd het niet langer toegestaan om als dga pensioen in eigen beheer op te bouwen. Het reeds opgebouwde eigen beheer pensioen mocht blijven staan. DGA's kregen bovendien 2,5 jaar de tijd om te beslissen wat zij wilden doen met het reeds opgebouwde pensioen. Hierbij hadden zij de keuze uit drie opties:

1.  Het opgebouwde pensioen laten staan en regulier afwikkelen (zeg maar niets doen).
2. Het pensioen omzetten in een OudeDagsVerplichting (ODV).
3. De pensioenaanspraak afkopen.

Als het pensioen niet is afgekocht of omgezet naar een ODV, dan blijven de oude fiscale spelregels hierop van toepassing. De pensioenvoorziening moet dan jaarlijks in de jaarrekening worden opgenomen en berekend op basis van actuariële rekengrondslagen. Dit betekent dat de opgebouwde pensioenen moeten worden gewaardeerd waarbij rekening moet worden gehouden met de levensverwachting, rente en eventueel kosten. Dit is niet iets vrijblijvends. De fiscus eist dit en het is bovendien noodzakelijk om een juiste jaarrekening te kunnen opmaken en een juiste aangifte vennootschapsbelasting te kunnen indienen. Wij zijn specialist in het maken van actuariële pensioenberekeningen. 

✓ Neem contact met ons op en u hebt de gevraagde actuariële pensioenberekening snel in huis. 

Pensioenopties voor dga vanaf 2020

Hoewel pensioenopbouw in eigen beheer voor dga's nu niet meer mogelijk is, zijn er hun nog steeds verschillende manieren om pensioen op te bouwen met fiscaal voordeel. Dga’s kunnen bijvoorbeeld kiezen voor:

1. Pensioenverzekering via een pensioenverzekeraar: Een manier om pensioen op te bouwen buiten de onderneming, met bescherming tegen bedrijfsrisico’s.
2. Privé-opbouw via lijfrente: Dit kan bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling.

Voordelen van fiscaal vriendelijke pensioenopbouw:

  • De premie is fiscaal aftrekbaar (meestal tegen een hoog tarief).
  • Uitstel van belasting.
  • Pensioen en lijfrente tellen niet mee voor de vermogensbelasting (box 3).
  • Pensioenuitkeringen worden vaak tegen een lager belastingtarief belast.
  • Pensioenopbouw vindt plaats buiten de risicosfeer van de onderneming.

Een nadeel kan zijn dat je het pensioenkapitaal in principe niet voor andere doeleinden kunt gebruiken en dat je niet helemaal vrij bent in de keuze van ingangsdatum of looptijd. 

Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen voor sparen of beleggen, zowel privé als binnen de BV. Een andere optie is het aanschaffen van onroerend goed voor toekomstige huuropbrengst. Het risico van overlijden of langdurige arbeidsongeschiktheid wordt vaak via een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering afgedekt.

Dga pensioenopties

Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw specifieke doelen en wensen. Voor een onafhankelijk advies over pensioen voor de dga en om alle mogelijkheden te bespreken, kunt u een afspraak maken met een pensioenexpert van Transparans. Het eerste kennismakingsgesprek - hierin geven wij geen advies - is kosteloos en vrijblijvend.

Contact Contact
Bel mij terug Bel mij terug
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees het hier.