Pensioendiensten
Transparans is uw betrouwbare partner voor alle pensioenvragen. Wij bieden een compleet scala aan pensioendiensten, van pensioenopbouw en actuariële waarderingen tot deskundig advies. Met onze jarenlange ervaring en expertise zorgen wij voor een naadloze oplossing voor uw pensioenbehoeften.
Onze pensioenexperts staan klaar om u te helpen met al uw pensioenvragen en om u door het pensioenproces te begeleiden. Hieronder hebben wij de belangrijkste pensioendiensten voor u op een rij gezet. Meer weten of een afspraak maken? Neem nu contact met ons op voor een op maat gemaakte oplossing!
Eerder stoppen met werken
Eerder stoppen met werken en eerder met pensioen. Wie wil dit nu niet? Maar is dit financieel haalbaar? Wat zijn de mogelijkheden? Met hoeveel inkomen moet je dan rondkomen en hoe pak je dit slim aan?
De pensioenspecialisten van Transparans vertellen je hier graag meer over en zetten de mogelijkheden en aandachtspunten voor je op een rij.
Lees meer...Het nieuwe pensioenstelsel
Na een lang en moeizaam voortraject is begin juni 2019 uiteindelijk een Pensioenakkoord gesloten. In dit akkoord hebben sociale partners - werkgeversorganisaties en vakbonden - en het kabinet samen afspraken gemaakt over de vernieuwing van het pensioenstelsel.
Waarom was dit nodig? Hoe ziet het nieuwe pensioenstelsel eruit en wat zijn de gevolgen voor werkgevers en werknemers? U leest het hier.
Lees meerVerplicht pensioen
Hoewel wij in Nederland geen algemene pensioenplicht kennen zijn veel werkgevers toch niet vrij in hun keuze om aan hun medewerkers al dan niet een (collectieve) pensioenregeling aan te bieden.
Alles over verplicht pensioen, de werkingssfeer van verplichte bedrijfstakpensioenfondsen, dispensatiemogelijkheden en nog veel meer leest u bij ons op de website.
Lees meerPensioenadviseur voor werkgevers
Als werkgever wil je het beste voor je werknemers, ook als het gaat om hun toekomst. Maar de wereld van pensioenregelingen is complex en voortdurend in beweging. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers een solide en begrijpelijke pensioenregeling hebben, zonder zelf te verdwalen in de regels en mogelijkheden? Hier komt onze pensioendienst "pensioenadvies voor werkgevers" in beeld.
Onze pensioenadviseurs helpen je om door de wirwar van wetten en regels te navigeren, kosten te beheersen en je werknemers tevreden te houden. Met deskundig advies zetten zij een pensioenregeling op die niet alleen voldoet aan alle wettelijke eisen, maar ook aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie en de medewerkers. Zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: je bedrijf succesvol runnen, terwijl je werknemers gerustgesteld zijn over hun financiële toekomst.
Pensioenadvies voor werkgevers van Transparans Pensioenconsultants: de sleutel tot zorgeloze pensioenregelingen.
Top 5 uitdagingen voor werkgevers met een pensioenregeling voor de werknemers
Waarom is het zo belangrijk om een goede pensioenadviseur in te schakelen? Hier zijn vijf overtuigende redenen.
1. Complexiteit van Pensioenregelingen
De vele regels en keuzes maken pensioenregelingen ingewikkeld en moeilijk te beheren.
2. Wijzigende wetgeving
Regelmatige veranderingen in pensioenwetgeving maken het lastig om altijd aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.
3. Kostenbeheersing
Het vinden van een balans tussen aantrekkelijke pensioenvoordelen en beheersbare kosten vereist specialistische kennis en planning.
4. Verplichte Pensioencommunicatie
Werkgevers moeten hun werknemers duidelijk en regelmatig informeren over de pensioenregeling, wat tijdrovend en complex kan zijn.
5. Tevredenheid en Betrokkenheid van Werknemers
Een goede pensioenregeling verhoogt de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers, wat essentieel is voor het aantrekken en behouden van talent.
Wil je deze uitdagingen effectief aanpakken? Schakel dan de pensioenadviseurs van Transparans in. Zij zorgen voor een solide pensioenregeling. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!
Pensioencommunicatie
Ondanks alle inspanningen vanuit onder meer de overheid is het pensioenbewustzijn in Nederland nog steeds behoorlijk laag. Dit is in meerdere opzichten erg jammer. Juist in tijden van veranderingen – denk aan de telkens wijzigende pensioenwetgeving, het opschuiven van de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd – is inzicht en overzicht erg belangrijk. Als je niet weet hoe je er financieel voorstaat weet je ook niet of je in actie moet komen. Sinds de invoering van de Wet Pensioencommunicatie (2015) worden er extra eisen gesteld. Ook de werkgever heeft hierbij een belangrijke spilfunctie. Maar hoe ga je dit aanpakken? Wij hebben altijd een oplossing op maat voor u.
Pensioencommunicatie tools van Transparans:
- Het Pensioenspreekuur*
- Een pensioenpresentatie op maat
- Workshop uitleg online pensioenportals voor werknemers
- Maken persoonlijke Pensioenscan
- Maken schriftelijke pensioennieuwsbrieven op maat
- Pensioenplanning (Pensioen Lifestyle Plan)*
Graag vertellen wij u hier in een persoonlijk gesprek meer over. In ruim 15 jaar hebben wij hier veel ervaring mee opgedaan en kunnen wij u gefundeerd aangeven op welke wijze u uw pensioencommunicatiedoelstellingen het beste kunt bereiken.
Op onze speciale themapagina over pensioencommunicatie leest u alles over de mogelijkheden en wat een goede pensioencommunicatie u oplevert. Lees hier alles over pensioencommunicatie >>>
Actuariële pensioenberekeningen, stamrechtberekeningen en lijfrenteberekeningen
Een B.V. kan de verplichting hebben om pensioen of lijfrente (soms ook wel stamrecht genoemd) uit te moeten keren. Er wordt dan ook wel gezegd dat de B.V. het pensioen of de lijfrente ‘in eigen beheer’ houdt. De verplichting moet in de balans van de vennootschap worden opgenomen. Hiervoor gelden speciale rekenregels. In de Wet inkomstenbelasting 2001 wordt in artikel 3.29 bijvoorbeeld bepaald dat pensioen- en lijfrenteverplichtingen moeten worden berekend met inachtneming van algemeen aanvaarde actuariële grondslagen, waarbij een rekenrente in aanmerking wordt genomen van ten minste 4%. Dit betekent dat er jaarlijks een actuariële berekening moet worden gemaakt. Meer hierover leest u ook in ons nieuwsbericht van januari 2020.
Ook in geval van bijvoorbeeld een echtscheiding, de overdracht van een bedrijf of in ontslagsituaties kan het noodzakelijk en/of wenselijk zijn om de waarde van een pensioen- of lijfrenteaanspraak te kennen.
Bij Transparans bent u aan het goede adres
Transparans Pensioenconsultants beschikt over de kennis, ervaring en ‘state of the art’ rekensoftware om al deze berekeningen vakkundig en snel voor u te maken. Bovendien hebt u de garantie dat onze berekeningen 100% fiscaal proof zijn.
Wij worden dagelijks ingeschakeld door: accountants, belastingadviseurs, fiscalisten, directeur-grootaandeelhouders, advocaten of werkgevers om deze berekeningen te maken.
Veel gestelde vragen
Wij krijgen regelmatig vragen over actuariële pensioenberekeningen. De meest voorkomende vragen hebben wij voor u verzameld. Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over actuariële pensioenberekeningen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.
Themapagina stamrechtberekeningen
Alles over actuariële stamrechtberekeningen, het uitkeren van een stamrecht en de aandachtspunten bij het uitkeren van een stamrecht door een stamrecht B.V. leest u op onze themapagina Stamrechtberekeningen.
Alles over actuariële pensioenberekeningen
Over actuariële pensioenberekeningen valt veel te vertellen. Er zijn nog steeds ruim 60.000 directeur grootaandeelhouders (dga's) die hun pensioen in eigen beheer hebben. Voor deze groep blijven de oude fiscale regels gelden. Jaarlijks moet de pensioenverplichting van de B.V. op actuariële grondslagen worden bepaald. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de overige aandachtspunten zijn leest u op onze themapagina actuariële pensioenberekeningen.
U kunt ons inschakelen voor de volgende berekeningen:
-
Fiscale, commerciële (methode fiscus en RJ) pensioenberekeningen (ter bepaling van de pensioenvoorziening eigen beheer).
-
Fiscale, commerciële (methode fiscus en RJ) lijfrenteberekeningen en stamrechtberekeningen.
-
Berekenen contante waarde van een pensioenaanspraak.
-
Afstortingskoopsom – pensioen, lijfrente of stamrecht – van de ene B.V. aan de andere B.V. (vanwege wijziging van pensioenuitvoerder).
-
Actuariële uitstel- of vervroegingsberekeningen (pensioen, lijfrente en stamrecht).
-
Actuariële uitruilberekeningen (bijvoorbeeld uitruil van een partnerpensioen voor een hoger of eerder ingaand ouderdomspensioen).
-
Berekenen latente claim betreffende pensioen in het geval van een overname.
-
Berekening pensioenschade.
-
Alle berekeningen rondom pensioen en echtscheiding (diverse methodes zoals bijvoorbeeld die welke is voorgeschreven in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding).
-
Aantonen van actuariële of financiële gelijkwaardigheid in het geval van een dispensatieverzoek richting een (verplicht gesteld) bedrijfstakpensioenfonds.
✅ Hebt u snel een actuariële berekening nodig? Neem dan contact met ons op.⭐Vaak hebt u de gevraagde berekening dan binnen 24 uur op uw mail.
Meer weten?
Wenst u meer informatie, hebt u vragen of wilt u ons een opdracht verstrekken, neem dan contact op met Ernst Strengers via telefoonnummer: 074-2550345 of per mail: e.strengers@transparans.nl
Pensioendiensten voor Directeur-grootaandeelhouders en ondernemers
Pensioen voor DGA
Voor u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) golden tot voor kort speciale pensioenregels en mogelijkheden. Hierdoor kon u uw pensioen binnen uw eigen B.V. opbouwen (eigen beheer pensioen). Sinds 1 april 2017 is pensioenopbouw in eigen beheer komen te vervallen voor zover het de opbouw van pensioen betreft vanaf 1 april 2017. Reeds opgebouwde pensioenaanspraken in eigen beheer blijven natuurlijk bestaan. Hiervoor dient ook nog steeds jaarlijks de actuariële pensioenverplichting te worden berekend (doorlink).
DGA’s met eigen beheer pensioen hebben nog tot en met 31 december 2019 de mogelijkheid om hun eigen beheer pensioen af te kopen of om te zetten in een OudeDagsVerplichting (ODV). Doen zij niets dan blijven de oude fiscale regels gelden voor hun eigen beheer pensioen. Verder opbouw is zoals gezegd niet meer toegestaan. DGA’s hebben dus wat te kiezen.
Onze pensioendiensten voor u:
- Inzichtelijk maken van de keuzemogelijkheden en de gevolgen.
- Opstellen van de noodzakelijke juridische stukken – denk aan de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders en de omzettingsovereenkomst – en actuariële pensioenberekeningen.
- Berekenen jaarlijkse ODV uitkering en balanspositie per einde boekjaar.
- Informeren van de DGA (en diens partner) over de gevolgen van de omzetting of afkoop.
- Inzichtelijk maken van het overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsrisico en het adviseren over adequate (product)oplossingen.
- Advies geven over de afstorting van de ODV verplichting naar een lijfrente-uitvoerder (verzekeraar, bank of beleggingsinstelling).
Nu het eigen beheer pensioen is afgeschaft komt de vraag op ‘hoe bouwt u in de toekomst uw pensioen op’? En in het verlengde daarvan hoe kunt u de risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid adequaat afdekken? De pensioenspecialisten hebben veel ervaring met dit soort adviestrajecten en helpen u graag.
Wist u dat het vanaf 1-1-2022 mogelijk wordt om op de pensioendatum maximaal 10% van uw pensioenwaarde ineens op te nemen? Dit geldt in principe alleen voor het eigen beheer pensioen en niet voor een aanspraak inzake een OudeDagsVerplichting (ODV). Overigens kan via een omweg dit ook voor de ODV gerealiseerd worden. Lees hier alles over opname van een bedrag ineens.
Pensioen voor ondernemers
Voor de opbouw van uw pensioen hebt u verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk dat uw pensioenoplossing past bij uw wensen en uw situatie. Een goede analyse vooraf is hierbij essentieel. Door middel van de Pensioenscan kunnen wij u snel inzicht en overzicht geven. U ziet dan precies op welke punten u actie moet ondernemen en welke financiële zaken u nog kunt verbeteren.
Voor de opbouw van uw oudedagspensioen zijn er verschillende mogelijkheden. Hierbij komt u voor verschillende keuzes te staan zoals: maakt u wel of geen gebruik van de oudedagsreserve? Spaart u liever netto of bruto? Wilt u wel of niet rekening houden met de verkoopopbrengst van uw bedrijf? Hoe maakt u een goed rendement op uw vermogen? Hoe staan uw nabestaanden er financieel voor als u komt te overlijden? Kunt u zich financieel redden als u langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt wordt?
Neem geen risico en laat u goed en objectief adviseren. Onze pensioenspecialisten staan voor u klaar. Neem vandaag nog contact met hun op.
Pensioenplanning en Pensioenscan
Iedereen wil zijn financiën goed geregeld hebben. Zowel nu als in de toekomst. Toch ontbreekt het bij velen aan een duidelijk beeld over de financiële situatie. Daarom ontwikkelde Transparans het Pensioen Lifestyle Plan. Daarmee weet u zeker dat u uw geldzaken goed geregeld heeft en u uw wensen uiteindelijk kunt realiseren. Dit plan maakt uw financiële situatie inzichtelijk en laat concreet zien welke stappen u kunt ondernemen om ook in de toekomst plezierig te kunnen leven. Waar mogelijk regelen wij besparingen, zekerheid bieden wij altijd.
Uw Pensioen Lifestyle Plan is meer dan een cijfermatig overzicht. Juist de interpretatie ervan biedt meerwaarde. Wij geven advies dat aansluit bij uw levensstijl en werken daarvoor met een beproefd stappenplan.
Pensioenscan
Voor iedereen die snel inzicht en overzicht wil hebben wij de Transparans Pensioenscan ontwikkeld. Hierbij levert u zelf een actieve bijdrage aan de opzet en vormgeving. Dit zorgt ervoor dat u een nog beter inzicht krijgt in uw eigen financiële situatie en de mogelijkheden. U hoeft hier eigenlijk zelf helemaal geen specialistische kennis voor te hebben. Wij leiden u er wel doorheen en weten zeker dat u na afloop een heldere kijk heeft op uw financiën. Natuurlijk krijgt u de rekenoutput met alle grafieken en overzichten na afloop van ons mee.
Check: Wanneer is het slim om een Pensioenscan te laten maken?
- Als je wilt weten hoe je er financieel voorstaat
- Als jij en je partner uit elkaar gaan
- Als je een (ander) huis gaat kopen
- Je eerder wilt stoppen met werken
- Je een eigen bedrijf gaat starten
- Je partner overlijdt of arbeidsongeschikt wordt
- Je gaat samenwonen
- Je meer of minder gaat werken
- De overheid de pensioenregels wijzigt of de werkgever de pensioenregeling aanpast
Werkingssfeeronderzoek verplichte deelname bedrijfstakpensioenfonds (Bpf)
Een groot aantal werkgevers is verplicht om haar werknemers aan te melden bij en premie te betalen aan een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. Als blijkt dat een werkgever ten onrechte niet is aangesloten bij zo’n verplicht gesteld pensioenfonds, is het fonds bevoegd met terugwerkende kracht alle achterstallige pensioenpremies te vorderen. Dit kan tot grote financiële problemen leiden bij de werkgever en mogelijk bestuurdersaansprakelijkheid.
Of een werkgever al dan niet verplicht is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds hangt af van de feitelijke bedrijfsactiviteiten en of deze onder de werkingssfeer van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds vallen. Dit is niet altijd eenvoudig te bepalen. Het vergt bovendien specialistische kennis. Gezien de enorme financiële belangen die hiermee gepaard zijn is het verstandig om tijdig deskundige hulp in te schakelen. Veel problemen kunnen voorkomen worden door tijdig de juiste stappen te zetten.
De pensioenexperts van Transparans Pensioenconsultants hebben veel ervaring met deze materie. Dit blijkt onder meer uit het feit dat Ernst Strengers hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd en gecertificeerd werkingssfeeradviseur is.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
- Onderzoeken of uw bedrijf en/of uw werknemers onder de werkingssfeer vallen van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds.
- Voor u onderzoeken of u mogelijk gebruik kunt maken van een vrijstelling.
- Een second opinion uitvoeren in geval een bedrijfstakpensioenfonds u wil gaan aansluiten.
- Verweer voeren als u van mening bent dat een bedrijfstakpensioenfonds uw bedrijf en de werknemers ten onrechte wil aansluiten.
- Namens u verweer voeren als een bedrijfstakpensioenfonds met terugwerkende kracht pensioenpremies in rekening brengt.
- In geval van wijziging van bedrijfsactiviteiten of bij een fusie of overname onderzoek voor u doen of dit mogelijk gevolgen heeft voor deelname aan een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds.
Wilt u snel zekerheid? Neem dan contact op met Ernst Strengers. Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 074-2550345.
Pensioenadvies bij en na scheiding
Wij leven in een tijd waarin van alle huwelijken er uiteindelijk zo’n 40% eindigt in een scheiding. Een goede reden om eens stil te staan bij de gevolgen die een scheiding heeft voor het pensioen. Heb je verder niets geregeld en ga je scheiden dan geldt in Nederland de hoofdregel zoals die is beschreven in de Wet vervening pensioenrechten bij scheiding. In de praktijk komt het er op neer dat het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd 50/50 verdeeld moet worden.
Pensioen wordt helaas vaak niet voldoende behandeld tijdens het echtscheidingstraject. Een advocaat of mediator is veelal geen pensioenspecialist. Verdeling van pensioen kent verschillende mogelijkheden. Conversie wordt echter maar zelden toegepast. Ook andere afspraken ten aanzien van de verdeling van pensioen zijn mogelijk. Wel moet je dit goed vastleggen in het echtscheidingsconvenant en tijdig melden bij pensioenuitvoerder. Nieuwe wetgeving is in aantocht. Hierbij wordt juist conversie de standaard. Ook de financiële situatie na scheiding wordt vaak onvoldoende belicht. Juist inzicht in de pensioensituatie na scheiding kan het proces versnellen of versoepelen. Door onzekerheid over de uitkomsten wordt nu vaak maar geen besluit genomen en wordt het proces onnodig vertraagd; met alle vervelende gevolgen van dien. Voor samenwoners gelden weer andere regels. Vooraf goed regelen is handig en eigenlijk wel noodzakelijk.
Vrouwen verliezen gemiddeld een kwart van hun koopkracht na een relatiebreuk. Voor mannen is dit slechts 0,2% zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Zorgelijk: uit een recente evaluatie van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is geconstateerd dat er onvoldoende bekendheid is van de wettelijke regels inzake pensioen en scheiding bij zowel burgers als scheidingsprofessionals (bijvoorbeeld: mediators en advocaten). Ook bleek dat meer dan een derde van de gescheiden vrouwen niet wist dat er iets geregeld moest worden voor het pensioen. Het gevolg hiervan is onder meer dat pensioen bij scheiding onvoldoende aandacht krijgt. Dit is jammer. Want samen met de eigen woning is het pensioen vaak het grootste vermogensbestanddeel om te verdelen. Waarom wel een ouderschapsplan en geen pensioenplan?
Voordelen van conversie
- De ex-partners kunnen onafhankelijk van elkaar verder en kunnen hun eigen eigen financiële planning maken.
- Bij beleggingspensioen kan iedere partner zijn of haar eigen keuzes maken.
- Niet afhankelijk van keuze pensioenmoment van de ander.
Nadelen van conversie
- Na overlijden van de ex komt het ouderdomspensioen niet meer terug naar degene die dit heeft opgebouwd.
Wij kunnen u als geen ander helpen om de mogelijkheden in kaart te brengen en de gevolgen voor u inzichtelijk te maken.
Accountants en belastingadviseurs
Als accountant of belastingadviseur krijgt u regelmatig vragen over pensioen en andere inkomens gerelateerde voorzieningen. Vragen die u graag professioneel wilt beantwoorden. Met kennis van zaken. Echter, advies geven over pensioen mag in Nederland wettelijk gezien alleen als men in het bezit is van een Wft-pensioenvergunning. Als u uw klanten toch deskundigheid wilt bieden dan is samenwerken met de pensioenconsultants van Transparans voor u ideaal.
Voor veel collega’s van u verzorgen wij al pensioenadviestrajecten en doen wij werkingssfeeronderzoeken op het gebied van verplichte bedrijfstakpensioenfondsen. Ook brengen wij in geval van een fusie of bedrijfsovername de risico’s in kaart op het gebied van pensioen. Als gecertificeerd financieel planner helpen wij ook veel klanten om inzicht en overzicht te krijgen. Daarbij worden wij vaak ingeschakeld om actuariële pensioen- en stamrechtberekeningen te maken.
Transparans Pensioenconsultants uw pensioenpartner!
Pensioendiensten voor de Ondernemingsraad (OR)
Onze pensioenadviseurs treden met grote regelmaat op als pensioenadviseur voor een Ondernemingsraad. Ook worden zij regelmatig ingeschakeld als sparringpartner in geval van een wijziging van een pensioenregeling of voor het verzorgen van een pensioenkennis of pensioencommunicatie.
Wist u dat?
- Bedrijven met 50 of meer werknemers moeten een OR (ondernemingsraad) hebben.
- Voor bedrijven en organisaties met 10 tot 50 medewerkers is een OR niet verplicht. Is er geen (vrijwillige) OR dan is een PVT (personeelsvertegenwoordiging verplicht als de meerderheid van de medewerkers hier om vraagt).
- De OR heeft verschillende rechten, waarvan het adviesrecht en het instemmingsrecht de belangrijkste zijn.
- De OR heeft ten aanzien van pensioen een instemmingsrecht als de ondernemer (werkgever) een pensioenregeling wil invoeren, wijzigen of intrekken. Dit is geregeld in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Bovendien wordt in artikel 31f geregeld dat de ondernemer verplicht is om de OR schriftelijk te informeren over elke voorgenomen vaststelling, wijziging of intrekking van een uitvoeringsovereenkomst of uitvoeringsreglement (ongeacht de pensioenuitvoerder). In de WOR is ook de instemmingsprocedure beschreven die de ondernemer moet volgen.
- Als de ondernemer zonder instemming van de OR toch besluit tot invoering, wijziging of intrekking van de pensioenregeling dan kan de OR een beroep op nietigheid doen. Het is dan wel van belang dat dit op de juiste wijze gebeurt. Zo moet de nietigheid schriftelijk worden ingeroepen en moet dit tijdig gebeuren (binnen 1 maand na de melding van de ondernemer dat deze zonder toestemming van de OR overgaat tot actie of als uit de gedragingen van de ondernemer blijkt dat hij zijn voorgenomen besluit al gaat uitvoeren).
- Daarnaast rust op een ondernemer een vergaande informatieplicht. Zo is deze verplicht om de OR schriftelijk te informeren over elke voorgenomen invoering, wijziging of intrekking van de uitvoeringsovereenkomst. De uitvoeringsovereenkomst is de overeenkomst die de werkgever en de pensioenuitvoerder met elkaar hebben gesloten. De laatste jaren is de pensioenleeftijd telkens verschoven. Dit is ook geregeld in de uitvoeringsovereenkomst. Ofwel, dit soort wijzigingen zorgen ervoor dat de werkgever in actie moet komen richting de OR.
- Specialistische pensioenkennis is binnen de OR veelal niet, althans niet voldoende, voorhanden. Daarom heeft de OR op grond van de wet de mogelijkheid om extern advies in te winnen en pensioendeskundigen uit te nodigen in de vergadering van de OR. De kosten komen – mits aan de voorwaarden wordt voldaan – voor rekening van de ondernemer. Hier gelden wel enkele specifieke aandachtspunten. Wij vertellen u hier in een persoonlijk gesprek graag meer over.
- De OR kan individuele werknemers niet binden. Dit betekent onder andere dat bij een wijziging van de pensioenregeling – ook al komt deze voort uit gewijzigde fiscale wetgeving - de ondernemer ook instemming van iedere werknemer moet hebben als hij een pensioenregeling wil invoeren, wijzigen of intrekken. Werknemers moeten daarbij tijdig, evenwichtig en correct worden voorgelicht. Dit is een vak apart, zo zult u begrijpen. Onze pensioenadviseurs hebben veel ervaring met dit soort trajecten. Zij helpen u graag.
- De ondernemer (werkgever) is verplicht om de leden van de OR de gelegenheid te geven om scholing en vorming te ontvangen welke de leden van de OR in verband met de vervulling van hun taak nodig oordelen. Pensioen kennissessies zijn in dit kader vaak een doeltreffende oplossing. Transparans Pensioenconsultants kan deze op maat voor u samenstellen en deze voor u verzorgen.
- Een recente wetswijziging de PVT en PV meer bevoegdheden geeft ten aanzien van pensioen.
Ondersteunen van werkgevers bij het naleven van verplichtingen (bijvoorbeeld door bij een wijziging van een pensioenregeling de werkgever te wijzen op zijn verplichtingen inzake medezeggenschap en informatieverstrekking jegens de werknemers).