Eerder stoppen met werken
Eerder met pensioen. Ontdek hoe het kan!
Eerder stoppen met werken klinkt verleidelijk, maar hoe haalbaar is dit financieel? Wat moet je weten om eerder met pensioen te gaan en met hoeveel inkomen moet je dan leven?
Onze pensioenspecialisten geven uitleg over de mogelijkheden en geven je praktische tips. Lees verder en ontdek hoe je slim kunt plannen en welke stappen je moet nemen om je vervroegde pensioen te realiseren!
Vervroegd met pensioen: wat zijn je opties?
Bij Transparans hebben we dagelijks te maken met vragen over vervroegd pensioen. Wil jij ook eerder met pensioen? We zetten de mogelijkheden hierna voor je op een rij en geven je helderheid over wat een vroegpensioen voor jouw financiële situatie betekent.
“Kan ik eerder stoppen met werken, en is dat financieel haalbaar?” Dit is een vraag die we vaak krijgen. Het is logisch dat je zekerheid wilt hebben over je financiën als je eerder met pensioen gaat. Niemand zit te wachten op financiële verrassingen. Maar hoe pak je dit slim en goed aan?
Hierna geven we jou antwoorden en tips. We bespreken de valkuilen en laten je zien hoe je een helder overzicht van je financiële situatie krijgt, zowel nu als in de toekomst. Of je nu een jaar, drie jaar, of vijf jaar eerder wilt stoppen met werken, een goede voorbereiding en inzicht in de mogelijkheden zijn cruciaal. Lees verder om te ontdekken hoe je je vroegpensioen kunt plannen en wat je daarvoor moet weten!
Eerder stoppen met werken: Hoe bereid ik mij financieel voor?
De wens om eerder met pensioen te gaan is voor velen aantrekkelijk, maar het roept belangrijke financiële vragen op. Als je besluit om vervroegd met pensioen te gaan dan ontvang je geen salaris meer. Hoe dek je dan je uitgaven? Hier zijn enkele mogelijkheden om dit financieel op te lossen:
1. Je pensioen vervroegen
Overweeg om je pensioen te vervroegen. Dit betekent dat je eerder begint met het ontvangen van je ouderdomspensioen. Houd er rekening mee dat dit zal leiden tot lagere maandelijkse uitkeringen en mogelijk een (tijdelijk) hogere belastingdruk.
2. Spaargeld of vermogen inzetten
Gebruik je spaargeld of vermogen om je uitgaven te dekken tijdens je vervroegde pensioen. Het is belangrijk om een gedetailleerd plan te maken om je financiën af te stemmen op je uitgaven.
3. Overwaarde van je eigen woning
Heb je een eigen woning dan kan de overwaarde van je woning een waardevolle bron van extra inkomen zijn. Overweeg om je woning te verkopen of sluit een "overwaardehypotheek" af om extra geld vrij te maken.
4. RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding)
Sommige werkgevers bieden een RVU aan, waarmee je eerder kunt stoppen met werken met een aanvullende uitkering. Dit kan een aantrekkelijke manier zijn om de overgang naar pensioen financieel te verzachten.
5. Generatiepact
Als je werkgever een generatiepact aanbiedt, kun je mogelijk parttime werken terwijl je gedeeltelijk met pensioen bent. Dit kan helpen om je inkomen aan te vullen terwijl je geleidelijk stopt met werken.
6. Verlof of verlofsparen
Door verlofdagen te sparen en deze op een later moment in te zetten, kun je je werkweek geleidelijk afbouwen of zelfs een periode eerder met pensioen gaan. Je kunt maximaal 100 weken fiscaal vriendelijk verlofsparen.
Meer lezen over eerder met pensioen? Lees dan het interview dat Ernst Strengers onlangs heeft gegeven aan Metronieuws > Start hier
Persoonlijke pensioenplanning op maat
Onze pensioenadviseurs staan klaar om een pensioenplanning op maat voor je te maken. Wij bieden je een gedetailleerd inzicht in je financiële situatie, zowel nu als in de komende jaren. Wij berekenen je netto pensioen inkomen, brengen je uitgaven in kaart en tonen hoe je vermogen zich ontwikkelt. Uiteraard houden we ook rekening met inflatie.
Met een goed onderbouwd financieel plan kun je weloverwogen beslissingen nemen over eerder stoppen met werken. Neem contact met ons op om te ontdekken welke optie het beste bij jouw situatie past en hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van je wens om eerder te stoppen met werken.
Eerder met pensioen. Wat moet je beslist weten?
Wie droomt er nu niet van eerder met pensioen gaan? Met een slimme aanpak en tijdige planning is er veel mogelijk. Hier zijn twee belangrijke punten om in gedachten te houden:
1. Wat is je inkomensbehoefte vanaf je pensioendatum en daarna?
2. Welke financiële middelen heb je tot je beschikking om die behoefte te dekken?
Overweeg of je je pensioen kunt vervroegen of dat je de eerste jaren van je vermogen leeft. Je inkomensbehoefte hangt sterk af van je uitgaven en wensen. Het is belangrijk om deze helder in kaart te brengen. Onze pensioenplanners kunnen je daarbij helpen.
Wij gebruiken een beproefde methode om deze informatie te verzamelen, berekeningen te maken om zo duidelijkheid te scheppen. Dit vormt de basis voor het verdere advies en planning. Met deze aanpak zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent op een vervroegd pensioen.
Maak gebruik van de fiscale mogelijkheden bij vervroegd met pensioen gaan
Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn om je pensioen optimaal af te stemmen op je inkomensbehoefte? Hou daarbij wel rekening met de fiscale spelregels. De wetgeving biedt flexibele opties om je pensioenkapitaal zo in te zetten dat het perfect bij jouw situatie past. Hier zetten wij de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij:
1. Pensioenvervroeging
Haal je pensioen naar voren. Dit betekent dat je je pensioenuitkeringen eerder laat ingaan dan oorspronkelijk gepland. De hoogte van je ouderdomspensioen wordt dan wel wat lager. Hoeveel? Onze pensioenadviseurs vertellen het je graag.
2. Uitruil van pensioen
Overweeg om je pensioen om te ruilen. Bijvoorbeeld, ruil je partnerpensioen in voor een hoger of eerder ingaand ouderdomspensioen.
3. Variatie in de hoogte van je ouderdomspensioen
Kies voor een hogere pensioenuitkering in de eerste jaren van je pensioen. Dit kan helpen om je uitgaven in de beginjaren af te dekken.
4. Overbrugging van de AOW-uitkering
Je AOW gaat normaliter pas in op je 67ste of bij 67 jaar en 3 maanden. Ontvang een hoger pensioen voor je AOW-leeftijd, zodat je een comfortabele overbrugging hebt tot je AOW begint.
5. Lijfrente gebruiken
Wellicht heb je naast, of in plaats van een werkgeverspensioen, lijfrentekapitaal opgebouwd. Nadat je met vroegpensioen bent gegaan ontvang je mogelijk een lager maandbedrag dan verwacht. Een lijfrente kan helpen om dit inkomen aan te vullen.
Bij Transparans helpen we je graag om de mogelijkheden van vervroegd met pensioen te verkennen en een plan op maat te maken. Ook vertellen wij je graag alles over de nieuwe fiscale regels als je eerder met pensioen wilt. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en een helder overzicht van wat voor jou mogelijk is.
RVU: Nieuwe tijdelijke mogelijkheid voor vervroegd met pensioen gaan
Sinds januari 2021 zijn er nieuwe kansen voor werknemers die eerder met pensioen willen gaan. De versoepeling van de RVU-regeling (Regeling voor Vervroegde Uittreding) biedt interessante mogelijkheden zonder de hoge belastingheffing voor de werkgever die voorheen van toepassing was (de zogenaamde RVU drempelvrijstelling).
Wat is de RVU-regeling?
Voorheen kregen werkgevers die hun werknemers financieel ondersteunden om eerder met pensioen te gaan, te maken met een extra belastingheffing van 52%. Deze belastingboete is tijdelijk opgeheven, waardoor het voor werkgevers nu aantrekkelijker is om een RVU-regeling aan te bieden aan een medewerker.
Wat kun je verwachten?
Werkgevers kunnen in 2024 tot maximaal € 2.182 bruto per maand bijdragen aan medewerkers die binnen drie jaar van hun AOW-leeftijd zitten en eerder willen stoppen met werken. In ongeveer 40 tot 50% van de nieuwe cao's is inmiddels een RVU-regeling opgenomen. Daarnaast kan een werkgever ook op individueel niveau een RVU-overeenkomst met een medewerker aangaan.
Voorbeeld van een RVU
Maarten werkt bij een bedrijf en wordt volgende maand 65 jaar, met een AOW-leeftijd van 67 jaar. Maarten heeft besloten eerder met pensioen te gaan en zijn werkgever biedt hem een maximale RVU-regeling aan. De werkgever betaalt Maarten € 2.182 bruto per maand - bedrag 2024 - tot aan zijn AOW-leeftijd. Dankzij de versoepelde regeling hoeft de werkgever geen extra belastingheffing te betalen op deze bijdrage. De RVU-uitkering is voor Maarten wel inkomen waarover hij belasting betaalt. Maarten kan zo genieten van een financieel comfortabele overgang naar zijn pensioen.
Belangrijke overwegingen
Als je gebruik maakt van een RVU-regeling, wordt je arbeidsovereenkomst beëindigd en stopt je pensioenopbouw. Het is cruciaal om de gevolgen hiervan goed te begrijpen voordat je een beslissing neemt. Veel werkgevers zijn bereid om de kosten, die je zelf moet maken om een pensioenexpert of financieel planner in te schakelen om je goed voor te lichten, te betalen.
Wat ga jij doen?
Wil je meer weten over de RVU-regeling, jouw persoonlijke financiële plaatje en de mogelijke valkuilen? Onze pensioenplanners staan klaar om je te helpen en je situatie helder in kaart te brengen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en voorkom vervelende verrassingen.
Bekijk hier >> onze uitlegvideo over de RVU-drempelvrijstelling.
Kom jij in aanmerking voor de RVU-regeling? Ontdek het hier!
Hier is een eenvoudig keuzeschema om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een RVU-regeling:
Stap 1: Controleer of de RVU-regeling in jouw cao is opgenomen.
- Ja → Ga door naar stap 2.
- Nee → Vraag je werkgever of deze bereid is om een individuele RVU-regeling aan te bieden.
- Ja → Ga door naar stap 2.
- Nee → Helaas, een RVU-regeling is niet mogelijk.
Stap 2: Zit je, qua leeftijd, binnen de 3 jaar voor je AOW-leeftijd?
- Ja → Ga door naar stap 3.
- Nee → Je komt helaas (nog) niet in aanmerking voor de RVU-regeling.
Stap 3: Kan de RVU-regeling uiterlijk op 31 december 2025 worden toegezegd?
- Ja → Je voldoet aan de voorwaarden voor de RVU-regeling! Bespreek met je werkgever de verdere stappen.
- Nee → De RVU-regeling moet voor eind 2025 zijn toegezegd; anders kom je helaas niet in aanmerking.
Conclusie
Als alle vragen met "Ja" zijn beantwoord, kan de RVU-regeling voor jou beschikbaar zijn. Bespreek dit verder met je werkgever om de exacte mogelijkheden te verkennen.
Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij vervroegd pensioen
1. Te snel en ondoordacht je baan opzeggen
Vervroegd stoppen met werken kan aantrekkelijk klinken, maar zonder een goed plan kan dit grote financiële gevolgen hebben.
2. Onvoldoende inzicht in je financiële situatie na pensionering
Niet weten wat je straks netto overhoudt, kan leiden tot vervelende verrassingen. Een gedegen financieel overzicht is essentieel. Een pensioenplanning van Transparans helpt daarbij.
3. Geen rekening houden met inflatie
Door inflatie verliezen je inkomsten elk jaar aan waarde, wat ook wel koopkrachtverlies wordt genoemd. Als je de impact van inflatie niet meeneemt in je pensioenplanning, kun je een te optimistisch beeld krijgen van je financiële toekomst – met mogelijk vervelende verrassingen tot gevolg.
4. Je pensioenoverzichten niet goed begrijpen en toepassen
Pensioenoverzichten kunnen complex zijn. Begrijp je ze niet goed, dan kun je een verkeerd beeld krijgen van je werkelijke inkomen na pensionering. Dit kan leiden tot beslissingen waar je later spijt van hebt.
5. Fouten maken bij belastingtarieven, aftrekposten en heffingskortingen
Een onjuiste inschatting van belastingtarieven en kortingen kan ervoor zorgen dat je netto pensioeninkomen lager uitvalt dan verwacht.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Onze ervaren pensioenplanners en adviseurs helpen je graag om valkuilen te vermijden en de beste keuzes te maken. Voorkom teleurstellingen achteraf en laat je vooraf goed adviseren – zo maak je jouw vervroegd pensioen zorgeloos en financieel verantwoord!
Eerder stoppen met werken berekenen
Veel mensen kunnen niet wachten tot ze van hun oude dag kunnen gaan genieten. Eerder stoppen met werken of minder gaan werken is dan ook erg in trek. 2 jaar eerder stoppen met werken of misschien wel 5 jaar eerder met pensioen. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Een vraag die dan vaak wordt gesteld is de volgende: "eerder met pensioen wat kost dat?" Onze pensioenadviseurs kunnen het u precies vertellen. Ook is het handig om de (nieuwe) fiscale regels te kennen als u eerder met pensioen wilt. Meer over de fiscale regels rondom vroegpensioen leest u bij de veel gestelde vragen. Hebt u een specifieke vraag over eerder stoppen met werken of inzicht in uw financiiële situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons. Zo krijgt u snel duidelijkheid.
Wat kunnen wij voor u betekenen (als u eerder met pensioen wilt)?
Op internet is veel informatie te vinden. Maar hoe pas je deze informatie allemaal toe? En zie je niets over het hoofd? En is de informatie wel juist en actueel? Het laatste wat je natuurlijk wilt is achteraf tot de conclusie komen dat bepaalde aannames toch niet helemaal juist blijken te zijn.
Neem geen risico en schakel bij voorkeur een pensioenspecialist in die ruime ervaring heeft met het adviseren over eerder stoppen met werken en het maken van een goede, begrijpelijke en betrouwbare pensioenplanning. Hierom kiezen veel mensen voor de pensioenadviseurs van Transparans:
✔️ Meer dan 30 jaar ervaring
✔️ Wij werken uitsluitend met 'state of the art' pensioenplanningssoftware
✔️ Zowel Wft-gediplomeerd (pensioen) als CFP-gecertificeerd (financiële planning)
Lees nu alles over eerder met pensioen en deeltijdpensioen
Onlangs hebben wij een uitgebreid nieuwsartikel geschreven over eerder met pensioen en deeltijdpensioen. Hierin leest u alles over de bestaande en nieuwe mogelijkheden als u eerder wilt stoppen met werken.
Lees hier het complete artikel over eerder met pensioen en deeltijdpensioen.
Bedrag ineens opnemen uit je pensioen wordt waarschijnlijk mogelijk vanaf 1 januari 2025
De Wet bedrag ineens maakt het mogelijk om op de pensioeningangsdatum maximaal 10% van de waarde van het ouderdomspensioen ineens op te nemen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen die hun pensioen optimaal willen plannen. Bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Ook voor mensen met een lijfrente wordt de mogelijkheid geboden om op de ingangsdatum maximaal 10% van de waarde ineens op te nemen. Lees hier het vakartikel dat wij hierover hebben geschreven.
Zo regelt u het slim en voordelig
Wist u dat u flink op de advieskosten kunt besparen door u goed voor te bereiden en er voor te zorgen dat alle relevante documenten en informatie aanwezig is als in gesprek gaat? Zo blijft een adviestraject en pensioenplanning voor iedereen goed betaalbaar. Het is bovendien een investering die zich zeker zal terugverdienen. Meer weten of kennis maken? Neem dan gerust contact met ons op.
Meer informatie of kennis maken?
✅ Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin vertellen wij u dan graag over onze unieke werkwijze en geven u concreet aan wat uw investering is als je ons inschakelt en wat dit u oplevert. Wel zo transparant toch?
Wist u dat wij het kennismakingsgesprek ook via Zoom of Teams (videobellen) kunnen organiseren? Dit is handig als u wat verder weg woont. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en verplicht u nog tot niets.
Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak neemt u contact met ons op via het contactformulier of laat hier een terugbelverzoek achter. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. U mag ons ook bellen op telefoonnummer: 0742550345.